Są nimi: wiek, płeć, aktywność fizyczna, stan odżywienia i zdrowia dziecka. To właśnie one mają wpływ na to, jak wielu makroskładników – a więc tych elementów diety dostarczanych w największych ilościach – zawartych w pożywieniu potrzebuje mały organizm. Zalicza się do nich białka, tłuszcze i węglowodany. Z kolei drugą grupę, czyli mikroelementy – dostarczane w mniejszych porcjach, stanowią witaminy i składniki mineralne. Ich rola w codziennej diecie jest nie do przecenienia, bo bez nich prawidłowe funkcjonowanie człowieka byłoby po prostu niemożliwe.
Trzeba pamiętać, że organizm człowieka nie jest w stanie syntetyzować samodzielnie większości mikroskładników, dlatego trzeba mu ich dostarczać wraz z pożywieniem. Wyjątek stanowi m.in. witamina D, która produkowana jest w ludzkiej skórze pod wpływem promieni ultrafioletowych, oraz witaminy: B1, B6, kwas foliowy i K – w bardzo małych ilościach syntetyzowane w przewodzie pokarmowym człowieka pod wpływem działania żyjących tam bakterii jelitowych.
Czym są witaminy?
Witaminy to związki organiczne o zróżnicowanej budowie chemicznej. Nie są ani źródłem energii, ani składnikami strukturalnymi tkanek. Są za to niezbędne do utrzymania stanu zdrowia w dobrej kondycji, ponieważ, biorą̨ udział w przemianie białek, tłuszczów i węglowodanów w energię oraz syntezie licznych związków niezbędnych do prawidłowego działania organizmu
Trzeba pamiętać, że organizm człowieka nie jest w stanie syntetyzować samodzielnie większości mikroskładników, dlatego trzeba mu ich dostarczać wraz z pożywieniem. Wyjątek stanowi m.in. witamina D, która produkowana jest w ludzkiej skórze pod wpływem promieni ultrafioletowych, oraz witaminy: B1, B6, kwas foliowy i K – w bardzo małych ilościach syntetyzowane w przewodzie pokarmowym człowieka pod wpływem działania żyjących tam bakterii jelitowych.
Ze względu na zróżnicowane działanie fizykochemiczne witaminy dzieli się na dwie grupy: rozpuszczalne w wodzie (witamina C i witaminy z grupy B) oraz rozpuszczalne w tłuszczach (A, D, E i K).
Czym są składniki mineralne?
Składnik mineralny to pierwiastek będący pozostałością mineralizacji tkanek, czyli procesu pozbawienia ich wody i substancji organicznych. W skład organizmu człowieka wchodzi ponad 50 pierwiastków zaliczanych do tej grupy i stanowią̨ one około 4% masy ciała. Trzeba pamiętać, że ich zawartość w każdym organizmie jest rożna m.in. z racji konsumowanych produktów. Ze względu na ilości zalecane do spożycia w ciągu dnia składniki mineralne dzieli się na makroelementy i mikroelementy. Do tych pierwszych zaliczane są: wapń, fosfor, sód, potas, magnez, chlor i siarka. Natomiast mikroelementy to: żelazo, cynk, miedź, mangan, fluor, jod, selen i chrom.
Podobnie jak witaminy składniki mineralne pełnią w ludzkim organizmie niezwykle ważne funkcje. Wapń, magnez, fosfor, krzem i fluor to kluczowe budulce kości, zębów czy włosów. Natomiast kobalt, miedź, żelazo, mangan, molibden, selen oraz cynk wchodzą w skład licznych enzymów niezbędnych w prawidłowym przebiegu procesów biochemicznych o kluczowym znaczeniu dla funkcjonowania organizmu. Wreszcie jod, wapń, chrom, magnez czy cynk są niezbędne do budowy i działania rożnych hormonów oraz regulują̨ funkcjonowanie błon biologicznych.
Zbilansowana dieta, urozmaicona w różnorodne produkty spożywcze, to najlepsze źródło wszystkich witamin i składników mineralnych. Dlatego jeśli w planach ma się przygotowanie posiłku z dużą zawartością mikroskładników, należy sięgnąć po produkty z różnych grup spożywczych i umiejętnie je łączyć. Każdy z nich dostarczany w odpowiednich proporcjach jest źródłem innych cennych dla zdrowia składników (na przykład produkty mleczne zawierają wapń oraz witaminy A, D i B2, ale nie mają̨ w składzie witaminy C, w którą bogate są z kolei owoce i warzywa). Monotonna dieta jest nie tylko nudna, ale przede wszystkim niekorzystna dla zdrowia – warto o tym pamiętać, szczególnie w przypadku posiłków przygotowanych dla dzieci.
Każdy posiłek spożywany przez dziecko dostarcza jego organizmowi wielu cennych składników odżywczych. Pełnią one sporo istotnych funkcji: odpowiadają za prawidłowy wzrost i rozwój, pomagają osiągać lepsze wyniki w nauce, wreszcie dają siłę do pokonywania codziennych wyzwań. Jednak to, w jakiej ilości w ciągu dnia maluch musi ich spożyć, zależy od wielu różnych czynników.